środa, 18 stycznia 2017

- Maślanka -

Czy wiecie, że obecna maślanka, którą można kupić w większości sklepów różni się od tej wytwarzanej w gospodarstwach domowych ?


Prawdziwą maślankę można było kupić w bańkach na targu, gdzie na samej górze widoczne były cząsteczki masła. Powstaje ona z kwaśnej śmietany a dokładnie po wydzieleniu się cząstek tłuszczu powstających przy wyrobie masła. Babcie dawniej podawały maślankę na „problemy żołądkowe” ponieważ to wspaniały probiotyk, wspomagający układ trawienny. Zawiera ona witaminy z grupy B, reguluje wydzielanie żółci oraz wzmacnia serce i system immunologiczny. Niektóre znachorki maślanką leczyły nawet gorączkę u dzieci.

Dzisiaj niestety większość tych, które znajdziemy na sklepowych półkach to wyrób z mleka, do którego dodano kultury bakterii, kolejno poddano pasteryzacji czyli tak jak przy produkcji jogurtu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby komentować nie musisz się rejestrować zostaw chociaż imię opcja - nazwa -

Copyright © 2016 Obrazem w słowo , Blogger